Χορηγοί Ημερολογίου 2018

Γονείς: η συμβολή, ο ρόλος και οι υποχρεώσεις τους

Είναι γεγονός ότι οι γονείς αποτελούν τον πιο ισχυρό παράγοντα και συντελούν σε μέγιστο βαθμό στην διαμόρφωση της στάσης που θα αναπτύξει το παιδί προς τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.

σεβασμός στην αντίπαλη ακαδημία ποδοσφαίρου

Ψυχολογική στήριξη

Οι πρώτες εμπειρίες του παιδιού καθορίζουν την στάση του απέναντι στον προπονητή της ομάδας και τους αντιπάλους του. Οι φιλοδοξίες του παιδιού καθορίζονται και αυτές σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των γονιών. Η ψυχολογία του και η στάση του στην εκάστοτε επιτυχία ή αποτυχία, επίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του. Γι' αυτό και κρίνεται απαραίτητη η στήριξη των παιδιών από τους γονείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν οι γονείς:
 • Προτρέπουν τα παιδιά τους να αθλούνται και να γυμνάζονται με σκοπό την ευχαρίστηση και τη διασκέδαση τους.
 • Παρακινούν τα παιδιά να συμμορφώνονται στους κανόνες του παιχνιδιού.
 • Επιβραβεύουν τα παιδιά όταν σέβονται τις αποφάσεις των προπονητών και διαιτητών.
 • Παρακινούν τα παιδιά να συνεργάζονται με τους προπονητές και συναθλητές τους.
 • Υποστηρίζουν τις προσπάθειες για εξάλειψη της βίας από τους χώρους άθλησης.
 • Εναντιώνονται στην χρήση επικίνδυνων ουσιών για τον οργανισμό, που στόχο έχουν την κατάκτηση της νίκης.
 • Δεν επιβραβεύουν μόνο τα δικά τους τα παιδιά, αλλά ολόκληρη την ομάδα και παρέχουν και την αντίστοιχη στήριξη στις ήττες.
 • Δεν εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους και δεν δίνουν οδηγίες σύμφωνα με την δική τους λογική. 
Για την ομαλή λειτουργία της ομάδας οι γονείς θα πρέπει να σέβονται και να συνεργάζονται με τον εκάστοτε προπονητή. Δεν πρέπει κατά τη διάρκεια των προπονήσεων να επεμβαίνουν στο έργο του προπονητή, γιατί τον μειώνουν στα μάτια των παιδιών. Πρέπει να φροντίζουν για την έγκαιρη άφιξη των παιδιών στις προπονήσεις και τους αγώνες. Ο προπονητής και ο υπεύθυνος της διοίκησης θα είναι πάντα στη διάθεση τους για να συζητήσουν διακριτικά, οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει και αφορά την άθληση του παιδιού.

ψυχολογία παιδικού ποδοσφαιρου

Παρουσία στους αγώνες

Ο ρόλος του γονέα στην ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού - αθλητή για τον αγώνα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι μικροί μας αθλητές θα βοηθηθούν πολύ εάν από τους γονείς, εάν αυτοί φροντίσουν να δώσουν τις πρώτες κατευθύνσεις στις ψυχολογικές δεξιότητες.
 • Να δημιουργούν ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.
 • Να δίνουν βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνιστεί το παιδί και όχι στον αν θα κερδίσει ή όχι τον αντίπαλο.
 • Να περνούν στο παιδί την έννοια της αποτυχίας και της αποδοχής ότι πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού.
 • Να συζητούν με το παιδί το επερχόμενο παιχνίδι με σκοπό την αποβολή του άγχους από μέρους τους.
 • Να μην παρεμβαίνουν στο έργο των προπονητών και
 • να τονίζουν στον μικρό αθλητή τη διασκέδαση της συμμετοχής στον αθλητισμό και να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως εργαλείο δια βίου μάθησης.
προπονητής και παιδιά των ακαδημιών

Γονείς και προπονητές

Η στήριξη των παιδιών από τους γονείς είναι σίγουρα καθοριστική για την εξέλιξη τους. Πολλοί προπονητές ζητούν από τους μικρούς αθλητές να μην συζητούν στο σπίτι θέματα προπονητικής. Αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί στην πράξη γιατί όσο και μεγάλη εμπιστοσύνη και να υπάρχει από τον γονέα προς τον προπονητή, δεν μπορεί να απέχει από την αγωνιστική εξέλιξη του παιδιού του.

Σύμφωνα με έρευνες στον χώρο του αθλητισμού, οι πεποιθήσεις των γονιών επηρεάζουν σημαντικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών, αλλά και την εξέλιξη τους. Η έντονη παρακίνηση και η δημιουργία μεγάλων προσδοκιών καταλήγει τελικά να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του παιδιού. Η ενθάρρυνση με τη μορφή πίεσης φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, από τα επιθυμητά. 

Γονείς που δεν έχουν προσωπική εμπειρία από την ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να συνεργάζονται με τους προπονητές και να ενημερώνονται για το άθλημα και τις απαιτήσεις του. Ένας σωστά ενημερωμένος γονιός θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ποδοσφαιρική εξέλιξη του παιδιού του. Οι κοινές θέσεις γονέα και προπονητή πάνω σε θέματα συμπεριφοράς, είναι απαραίτητες.

Η ίδια τακτική είναι η ενδεδειγμένη και στον τομέα του προσδιορισμού των στόχων.Το παιδί που κατευθύνεται διαφορετικά από τον προπονητή και διαφορετικά από τον γονέα, είναι σίγουρο ότι θα έχει πάντα αμφιβολίες για το ποιος πραγματικά πρέπει να είναι ο στόχος του. Οι στόχοι θα πρέπει να είναι περιγραφικοί και όχι αποτελέσματος αγώνα.

Άρθρα που ενδιαφέρουν τους γονείς:
Όποιος ξέρει να παίζει, ξέρει και να χάνει
Άσκηση, ιατρικές εξετάσεις και ασθένειες παιδιών
Διατροφή για υψηλές αποδόσεις στο ποδόσφαιρο