Χορηγοί Ημερολογίου 2018

Η ενδεδειγμένη διατροφή για τους μικρούς αθλητές μας

Παιδική διατροφή της ακαδημίας ποδοσφαίρου

Το σώμα του ανθρώπου είναι όπως ένα σπίτι. Για να είναι το σπίτι γερό, χρειάζονται πολύ γερά θεμέλια και καλής ποιότητα υλικά κατασκευής. Το ίδιο ισχύει και για το σώμα μας. Για να είναι γερό και να λειτουργεί αρμονικά, χρειάζονται τα κατάλληλα υλικά τα οποία τα παίρνουμε μέσα από το φαγητό και την φροντίδα του.Οι τροφές ομαδοποιούνται σε 5 μεγάλες κατηγορίες:
 1. Δημητριακά και όσπρια
 2. Κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά
 3. Γαλακτοκομίκα
 4. Λαχανικά και φρούτα
 5. Λίπη
Σε καθημερινή βάση ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται να λαμβάνει τροφές και από τις πέντε ομάδες. Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Περιέχουν επίσης βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του οργανισμού, όπως η βενζίνη στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά που λαμβάνουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τα παιδιά που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι γρήγορα στη σκέψη, έχουν καθαρό μυαλό και είναι ξεκούραστα. Υδατάνθρακες βρίσκουμε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και το μέλι.

Πρωτεΐνες
Όπως στα θεμέλια του σπιτιού βάζουμε σίδερα για να είναι γερό το σπίτι, έτσι και ο οργανισμός του παιδιού χρειάζεται τις πρωτεΐνες σαν δομικό υλικό. Τις λαμβάνουμε από το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα και τα όσπρια.

Λίπη
Τα λίπη σε μικρές ποσότητες βοηθούν πολύ τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σώμα έχει κρυφές αποθήκες λίπους για να το χρησιμοποιήσει σε ώρα ανάγκης.Τα λίπη ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος μας και χωρίζονται σε καλά και κακά λίπη. Το σημαντικότερο καλό λίπος το λαμβάνουμε από το ωμό ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες και στα φαγητά μας. Τα κακά λίπη τα συναντάμαι κυρίως στα τηγανητά και στα πολύ παχιά αλλαντικά.

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δεν αρρωσταίνουμε εύκολα.Το ασβέστιο που περιέχει το γάλα μας βοηθάει να έχουμε γερά κόκαλα. Η βιταμίνη C που έχουν τα πορτοκάλια μας βοηθάει να μην κρυολογούμε. Το σίδηρο που περιέχει το κρέας και οι φακές δυναμώνει το αίμα μας. Το φώσφορο που έχουν τα ψάρια βοηθάει την όραση μας. Όταν υπάρχει έλλειψη βιταμινών νοιώθουμε κουρασμένοι και αδύναμοι.

διατροφική πυραμίδα για παιδιά ακαδημιών

Η σημασία του πρωινού
Όπως το αυτοκίνητο δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς βενζίνη, έτσι και ο οργανισμός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς καλό πρωινό. Παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, νοιώθουν κουρασμένα στο σχολείο, νυστάζουν και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα.

Το πρωί τρώμε σαν βασιλιάδες,το μεσημέρι σαν πρίγκιπεςκαι το βράδυ σαν ζητιάνοι

Συμβουλές που έχω πάντα στο νου μου

 • Προτιμώ το σπιτικό φαγητό. Αποφεύγω να αγοράζω φαγητά απ' έξω.
 • Αποφεύγω τα πολύχρωμα γλυκά, τα αναψυκτικά και την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Λέω ναι στα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς.
 • Δεν αντικαθιστώ τα κύρια γεύματα μου με γλυκίσματα και τυποποιημένα σνακς.
 • Τρώω σε καθημερινή βάση σαλάτα και πίνω άφθονο νερό.
 • Τρώω καθιστός και μασάω καλά τις μπουκιές μου.
 • Αθλούμαι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Η σχέση διατροφής και απόδοσης του νεαρού ποδοσφαιριστή
Χωρίς ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αθλητικές επιδόσεις. Η σωστή διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την βελτίωση της απόδοσης στις προπονήσεις και τους αγώνες. Ανεξάρτητα από την τροφή που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας μετατρέπουν τις θρεπτικές τους ουσίες, σε ενέργεια και ιστό. Τα βασικά ενεργειακά αποθέματα προέρχονται πό τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

κανόνες διατροφής για παιδιά ακαδημιών ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχει η ιδανική διατροφή που να εφαρμόζεται σε όλα τα παιδιά. Εξαρτάται από το ύψος του παιδιού, την σωματοδομή του και την μυϊκή του ανάπτυξη. Ο γενικός κανόνας αναφέρει ότι οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού καλύπτονται κατά 60% με υδατάνθρακες, 20-25% με λίπη και 10-15% με πρωτεΐνες.